Развитието на проекта за изграждането на Втори обект на остров Белене на Парк-мемориал в памет на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век в България обсъдиха в Брюксел евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, представителят на Фондация „Остров Белене” Михаил Маринов, служителят от общинска администрация – Белене Антония Атанасова и архитект Александър Генчев от София в дните 19-20 юни.

Значението на такова място на памет и начините му на финансиране бяха сред акцентите на разговорите. „Евродепутатът д-р Андрей Ковачев е посещавал мяст то, на което искаме да се създаде Парк-мемориал. Благодарим му за поканата да се срещнем с него в Брюксел. Разчитаме на подкрепата му”, заяви Михаил Маринов и посочи още: „Големият липсващ на срещата беше о. Паоло Кортези, който стои в основата на мястото на бившия Втори обект на лагера Белене, да бъде създаден мемориален парк в памет на всички страдали и избити”.

Представителите от Белене по време на двудневната си визита в столицата на Белгия имаха възможността да посетят Европейския парламент и да разгледат наскоро отворилия врати Дом на европейската история, отразяващ бурното пътуване на Европа от войните от ХХ век до интеграцията и мира.

Снимки: Михаил Маринов

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit